De 5 meestgestelde vragen over het energielabel van een woning

Met een energielabel kunt u aantonen dat uw woning duurzaam is. In dit artikel hebben we de meest gestelde vragen en antwoorden op een rijtje gezet.

  1. Wat is een energielabel?

Net als elektronische apparaten hebben ook woningen energielabels. Energielabels tonen de duurzaamheid van een woning en de mogelijkheden om deze te verduurzamen. Kopers en huurders kunnen direct de energiezuinigheid en energie-intensiteit van hun woning zien.

  1. Waar staan ​​de letters op het energielabel voor 

Het energielabels huis bestaat uit de letters A t/m G. U kunt maximaal vier leestekens toevoegen aan de letter A. Dergelijke tekens worden ook “labelklassen” genoemd. Een woning met label klasse A+++ is zeer energiezuinig en G is zeer onzuinig.

De belangrijkste overweging bij het bepalen van energielabels is de hoeveelheid energie die nodig is om een ​​woning te verwarmen en/of te koelen. Er is aandacht voor isolatie, bestaande energiezuinige apparatuur (zoals zonnepanelen en warmtepompen) en ventilatie. Verlichting en energieverbruik van apparaten zijn niet meegenomen in de berekening.

Ook het type woning is van belang. Appartementen en herenhuizen zijn bijvoorbeeld automatisch energiezuiniger omdat ze omgeven zijn door andere woningen. Eengezinswoningen krijgen dus een lager energielabel dan rijtjeshuizen met dezelfde duurzaamheidsinvesteringen.

  1. Zijn energielabels verplicht?

Een energielabel is verplicht bij de verkoop of verhuur van een woning of bedrijfspand. Ook voor de oplevering van nieuwe woningen en appartementen is een energielabel verplicht. Slechts enkele gebouwen, zoals aangewezen gebouwen en kerken, zijn niet absoluut verplicht.

  1. Wat is het energielabel van mijn woning 

Alle Nederlandse energielabels voor woningen zijn openbaar. Gebruik deze tool om het energielabel van je woning te bekijken. Of die van je buurman. vind je dat niet juist? Dan is het energielabel waarschijnlijk verouderd. Energielabels passen zich niet automatisch aan als je investeert om je huis te verduurzamen. Daarna moet u een nieuw label aanvragen.

  1. Hoe vraag ik een nieuw energielabel aan 

Dit gebeurde vroeger online, maar nu is een afspraak met een energieconsulent vereist. Deze website geeft een overzicht van erkende adviseurs. Een energieadviseur komt bij u thuis en vraagt ​​naar de staat van uw woning. Daarna ontvangt u een nieuw Energielabel.