Deuren: alles wat je moet weten over dit belangrijke onderdeel van je huis

Deuren zijn een belangrijk onderdeel van elk huis. Niet alleen bieden ze privacy en veiligheid, maar ze voegen ook stijl en karakter toe aan je interieur. Maar voordat je een deur kiest, zijn er een aantal belangrijke factoren waar je rekening mee moet houden. In deze blog leg ik je alles uit wat je moet weten over deuren.

De functie van een deur

Een deur heeft verschillende functies. De belangrijkste functies zijn privacy en veiligheid bieden en het reguleren van de toegang tot verschillende ruimtes. Maar deuren kunnen ook esthetische waarde toevoegen aan je interieur. Ze kunnen een statement maken en een bepaalde sfeer creëren in een kamer.

Soorten deuren

Er zijn veel verschillende soorten deuren. Hier zijn een aantal van de meest voorkomende:

 • Binnendeuren: dit zijn deuren die binnen een huis worden geïnstalleerd en die over het algemeen geen speciale functie hebben. Binnendeuren kunnen gemaakt zijn van verschillende materialen, zoals hout, glas en kunststof. Een voorbeeld van een merk dat deuren maakt is Cando. Deze deuren zijn altijd van hoge kwaliteit.
 • Buitendeuren: dit zijn deuren die toegang geven tot de buitenkant van het huis. Buitendeuren moeten stevig en veilig zijn om inbraak te voorkomen en om het huis te beschermen tegen de elementen.
 • Schuifdeuren: deze deuren zijn ideaal voor ruimtes waar er niet genoeg ruimte is om een draaideur te plaatsen. Schuifdeuren nemen minder ruimte in beslag en bieden toch de privacy en veiligheid die nodig zijn.
 • Franse deuren: dit zijn dubbele deuren die naar buiten openen. Franse deuren zijn een populaire keuze voor toegang tot de tuin of het balkon.
 • Schuifpuien: dit zijn grote glazen deuren die toegang bieden tot de tuin of het balkon. Schuifpuien zijn ideaal voor het creëren van een naadloze overgang tussen binnen en buiten.

Materialen voor deuren

Er zijn veel verschillende materialen waaruit deuren kunnen worden gemaakt. Hier zijn de meest voorkomende:

 • Hout: hout is een populaire keuze voor deuren vanwege zijn warme uitstraling en duurzaamheid. Houten deuren kunnen worden gemaakt van verschillende houtsoorten en kunnen worden aangepast aan de stijl van het huis.
 • Glas: glazen deuren zijn populair vanwege hun esthetische waarde. Ze bieden ook de mogelijkheid om licht door te laten in een kamer, wat vooral handig is in donkere ruimtes.
 • Kunststof: kunststof deuren zijn duurzaam en onderhoudsarm. Ze zijn ook betaalbaar en kunnen worden aangepast aan de stijl van het huis.
 • Metaal: metalen deuren zijn stevig en veilig. Ze worden vaak gebruikt voor buitendeuren vanwege hun duurzaamheid en bescherming tegen inbraak.

De grootte van een deur

De grootte van een deur is afhankelijk van de ruimte waar de deur geplaatst wordt. Een standaard binnendeur is meestal 80 cm breed en 201,5 cm hoog. Een standaard buitendeur is meestal iets breder, ongeveer 90 cm. Het is belangrijk om de opening waar de deur geplaatst wordt nauwkeurig te meten voordat je een deur kiest, om ervoor te zorgen dat deze goed past.

De afwerking van een deur

De afwerking van een deur is belangrijk omdat het de uitstraling van de deur bepaalt. Hier zijn een aantal afwerkingen die veel voorkomen:

 • Verf: de meeste deuren worden geverfd om de kleur en uitstraling aan te passen aan de stijl van het huis. Het is belangrijk om verf van goede kwaliteit te gebruiken die duurzaam is en niet afbladdert.
 • Beits: beits wordt gebruikt om de natuurlijke uitstraling van houten deuren te verbeteren. Beits beschermt het hout tegen de elementen en geeft het een mooie afwerking.
 • Vernis: vernis wordt gebruikt om houten deuren te beschermen tegen krassen en slijtage. Het geeft ook een glanzende afwerking aan de deur.
 • Folie: folie is een dunne laag materiaal die op de deur wordt aangebracht om een bepaalde afwerking te geven, zoals hout, marmer of metaal. Folie is een betaalbare optie die gemakkelijk te onderhouden is.