Het onderhouden van marmeren vloer en het vermijden van vlekken

Natuursteen, zoals marmer, is een prachtig materiaal om te gebruiken voor vloeren in je huis. Marmer is duurzaam, stijlvol en voegt een vleugje elegantie toe aan elke kamer. Het is echter belangrijk om te weten hoe je je marmeren vloer moet onderhouden om ervoor te zorgen dat deze er altijd op zijn best uitziet. In deze blog geef ik je tips over hoe je je marmeren vloer kunt onderhouden en vlekken kunt vermijden.

Ten eerste is het belangrijk om te weten dat marmer een poreus materiaal is en daarom gevoelig is voor vlekken. Het is belangrijk om vloeistoffen direct op te vegen en morsen zo snel mogelijk te verwijderen om te voorkomen dat de vloeistof in de poriën van het marmer trekt en blijvende vlekken veroorzaakt. Gebruik hiervoor een zachte doek of handdoek om de vloeistof op te deppen, in plaats van te wrijven, om te voorkomen dat de vloeistof verder in het marmer trekt.

Matten en Vloerkleden

Een andere manier om vlekken te voorkomen, is door het gebruik van matten en vloerkleden. Plaats matten bij de ingang van je huis om vuil en zand buiten te houden. Vloerkleden kunnen worden gebruikt in gebieden met veel verkeer om te voorkomen dat het marmer krassen en slijtage vertoont. Let er bij het kiezen van een vloerkleed op dat de onderkant van het kleed een rubberen backing heeft, zodat het kleed niet wegglijdt op het gladde oppervlak van de marmeren vloer.

Naast het voorkomen van vlekken, is het ook belangrijk om regelmatig je marmeren vloer te reinigen om vuil en stof te verwijderen. Gebruik hiervoor een zachte stofdoek of stofzuiger om de vloer vrij te maken van vuil en stof. Je kunt ook een speciaal schoonmaakmiddel voor marmeren vloeren gebruiken om de vloer grondiger te reinigen. Zorg ervoor dat je een reinigingsmiddel gebruikt dat speciaal is ontworpen voor marmeren vloeren en dat het veilig is om te gebruiken op natuursteen.

Als je hardnekkige vlekken hebt die niet weggaan met een zachte doek en schoonmaakmiddel, gebruik dan geen agressieve chemicaliën of zuren om de vlekken te verwijderen. Deze kunnen de afwerking van het marmer beschadigen en permanent de vlekken erin vastzetten. In plaats daarvan kun je het beste professionele hulp inroepen om de vlekken te verwijderen.

Tot slot, het is belangrijk om regelmatig je marmeren vloer te laten polijsten en sealen. Door de vloer te polijsten worden lichte krassen en slijtage verwijderd en krijgt de vloer zijn glans terug. Het sealen van de vloer zorgt ervoor dat de poriën van het marmer worden afgesloten beschermt de vloer tegen vlekken en beschadigingen. Het is aan te raden om je marmeren vloer minstens één keer per jaar te laten polijsten en sealen, afhankelijk van het gebruik van de vloer.

In het kort is het onderhouden van een marmeren vloer belangrijk om ervoor te zorgen dat deze er altijd op zijn best uitziet. Door vlekken te vermijden en de vloer regelmatig te reinigen, kun je ervoor zorgen dat je marmeren vloer er jarenlang mooi blijft uitzien. Vergeet niet om ook regelmatig te polijsten en sealen om de levensduur van je marmeren vloer te verlengen.

Bron: bossastore.nl